Best blant rundt 20 kandidater

torsdag 19. november 2009, kl 1539

Mads Nygaard (bildet) hadde konkurranse fra et 20-talls andre kandidater før valget til slutt falt på ham, ifølge Harald Norvik, styreleder i Aschehoug.

Mads Nygaard nettet

- Det var ingen selvfølge for meg å søke på denne jobben, sier Mads Nygaard.

Det var mange journalister til stede da Mads Nygaard møtte pressen for første gang etter å ha fått jobben som ny konsernsjef i Aschehoug. Beslutningen ble tatt i styret i går formiddag, og Mads Nygaard ble presentert for de ansatte i Aschehoug på et allmøte i morges.

– Det var ingen selvfølge for meg å søke på denne jobben. Det var først da stillingen ble utlyst, at jeg tok det endelige valget om at denne jobben ønsket jeg å søke på. Fra da av la jeg alt annet til side og var opptatt av å gjøre mitt beste for å få jobben. Dette er en av de mest følelsesladede dagene i mitt liv og en helt fantastisk dag for meg, sa Mads Nygaard under pressekonferansen.

Ifølge styreleder Harald Norvik var det omkring 20 kandidater til stillingen, og mellom 5 og 10 som søkte aktivt. De resterende kandidatene var det Hodejegerne som tok kontakt med direkte, ifølge styreleder Harald Norvik.

– I siste fase var det mellom fem og ti kandidater igjen som var genuint interessante for denne stillingen. Det har vært en helt åpen prosess med svært sterke kandidater, og vi er trygge på at vi har funnet fram til den beste av dem. Mads’ utdannelsesbakgrunn og samlede jobberfaring i forlags- og mediebransjen har gjort oss sikre på at han er den beste til å lede forlagshuset videre, i en stadig mer krevende bransjesituasjon, sa Harald Norvik.

Mads Nygaard var forbeholden med å komme med egne visjoner for Aschehoug i tiden som kommer, og han ønsket ikke på det nåværende tidspunkt å svare konkret på hvilke endringer han vil gjøre som forlagssjef når han tiltrer 1. april neste år. Han nevnte den digitale utfordringen som en av de mest sentrale både for Aschehoug og for bokbransjen som helhet.

– Du har bakgrunn fra Rokade, en virksomhet som går inn i bedrifter for å omstrukturere dem. Det er lett å tenke at du raskt vil gå i gang med å omstrukturere Aschehoug som konsern?

– Jeg kan ikke se at det er grunnlag for noen dramatisk snuoperasjon i forlaget. Som konsernsjef må jeg påse at bedriften er skrudd sammen på en måte som løser de oppgavene man har satt seg fore på en best mulig måte. Jeg er ingen tilhenger av endringer for endringens skyld, jeg må sørge for at virksomheten arter seg slik den bør gjøre.

– Det faktum at du er så tett på forlaget, vil det gjøre det vanskeligere å gjennomføre endringsprosesser enn hvis du kom helt utenfra?

– Dette er et av de spørsmålene jeg har stilt meg selv oftest. Men jeg opplever ikke at jeg er så tett på forlaget som mange kanskje tror og som ligger implisitt i spørsmålet. Det ville helt klart vært en ulempe hvis jeg hadde følt det slik. Dersom det er riktig å endre noe, skal man gjøre det, gjennom gode prosesser i forlaget.

Harald Norvik utdyper:
– At Mads Nygaard har familietilknytning til forlaget er et forhold vi har hatt grundige diskusjoner om i styret, gjennom hele prosessen. Det som gjør oss veldig trygge, er den selvstendigheten og uavhengigheten han står for, i kraft av hele sin bakgrunn og personlighet.

– Aschehoug er et konsern med mange ulike delområder, både forlag, bokhandel, bokklubb og distribusjon. Er du en konsernleder?

– Jeg mener at min allsidige bakgrunn her kommer til anvendelse. Det er mange fellesnevnere og røde tråder i alle selskapene, samtidig som det er store ulikheter mellom dem. Å være bivsst på likhetene og ulikhetene er en sentral oppgave å si måte, sa Nygaard.

Stikkord: ,

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar