Bredde i barnebokhøsten

torsdag 4. juni 2009, kl 1330

Blant de etablerte forfatterne som kommer med ny bok i høst, er Hilde Hagerup. I ungdomsromanen «Jeg elsker deg» skriver hun om Ellen som har en psykisk syk mor og som føler at hun trenger flere som elsker henne.

Hilde Hagerup lite rgb

Den prisbelønte forfatteren Hilde Hagerup kommer med ny roman i august.

Et annet medlem av Hagerup-familien, Linde Hagerup, fikk mye ros for fjorårets bok «Verdens største gorilla og andre rim». I høst gir hun ut sin første ungdomsroman. Den har den foreløpige tittelen «Ingen som røyker hopper strikk», og handlingen er lagt til året 1980.

Også Klaus Hagerup er tilbake med en ny roman. «Det gyldne tårnet» er en roman for barn om en søster og en bror, og den er en blanding av realisme og fantasi.

I august kommer Tania Kjeldsets roman «Juli». Dette er historien om Elin og Cato, om den sommeren da Elin gikk fra nesten ungdom til ungdom, den sommeren Cato traff Elin og lærte å gi slipp på moren sin.

Sverre Knudsen, som skriver både for barn, ungdom og voksne, kommer i høst med ungdomsromanen «Elsker». Dette er en kjærlighetsroman der vi møter Viktor som stadig slynges mellom himmel og helvete og både gjør og tenker mye merkverdig på denne reisen.

Simon Stranger, som tidligere har skrevet bøker både for voksne og barn, kommer med «Barsakh». Barsakh – som betyr «livet etter dette» på senegalesisk – blir karakterisert som en alvorlig og tankevekkende ungdomsroman om store drømmer og håp. En roman der hvite menneskers hverdag møter svarte menneskers drøm.

Harald Rosenløw Eeg har skrevet «Den hvite døden», en eventyrroman fra hvalfangstmiljøet i Vestfold. Iver venter på at faren hans, hvalskytter og stjerne på hvalfangstekspedisjonen Pelagos II, skal komme tilbake til Tønsberg fra Antarktis. Men den morgenen alle fangstbåtene endelig kommer, forstår han at noe grusomt har skjedd. Faren har dødd på feltet.

I «Super» skriver Endre Lund Eriksen om Julie på 14 år. Hun er lei av å sitte inne på fredagskveldene sammen med foreldrene, og bestemmer seg for at denne sommeren skal hun forandre seg. Hun blir kjent med Jomar som nettopp har flyttet inn i naboleiligheten, og sammen med ham tør hun å gjøre ting hun aldri har turt før.

Rønnaug Kleiva har skrevet ungdomsromanen «Vegen heim frå Sarajevo», om Susi som er i Sarajevo alene. Hun har skrudd av mobilen og bruker tida i den fremmede byen til å tenke på overgrepet som skjedde kvelden før hun flyktet.

Mats Wahl er en av Sveriges fremst forfattere, og han var nominert til Augustprisen for «Når det kommer en elsker». Stillferdig, dramatisk og intens heter det i omtalen av denne.

Fra Sverige kommer også Mikael Engström. I fjor kom «Isdragen» på norsk, nå er det klart for den selvbiografiske romanen «Dogge». Dette er en skildring av gutter i en drabantby, en rå verden der det likevel er plass til magi.

Det skal ha vært konkurranse mellom de norske forlagene for å sikre seg rettighetene til Gayle Formans «Hvis jeg blir». Førsteopplaget i USA var på 150.000 eksemplarer, og boka er allerede solgt til 20 land. Det amerikanske bransjebladet Publishers Weekly skriver dette om romanen: «En intenst gripende roman som vil tvinge leseren til å gjøre opp regnskap over livet sitt og de menneskene og tingene som gjør livet verdt å leve».

En av høstens mest etterlengtede bøker vil garantert være den fjerde og siste boka i Stephenie Meyers Twilight-serie. Den får på norsk tittelen «Ved daggry». Gyldendal gir også ut Meyers science fiction-roman «Verten», som i utgangspunktet er en bok for voksne.

Fantasy
Fantasy-sjangeren er stadig populær, og en av de norske forfatterne som har markert seg, er Sigbjørn Mostue. «Alvetegnet»-trilogien har solgt mer enn 100.000 eksemplarer. Til høsten er det duket for en ny fantasy-serie fra samme forfatter: «Den siste magiker». Samtidig kommer «Mørkeboka», som er en ny bok fra «Alvetegnet»-universet.

Eoin Colfers serie om Artemis Fowl har et stort publikum, og i høst kommer en ny bok i serien: «Artemis Fowl og tidsparadokset».

I fjor kom den populære fantasyromanen «Tunneler» av Roderick Gordon og Brian Williams. «Avgrunnen» er oppfølgeren, og den gikk rett inn på bestselgerlisten til New York Times da den kom ut i USA.

I høst kommer sjette og siste bok i Ruben Eliassens suksesserie «Phenomena». Bøkene har nå et samlet opplag på 100.000 eksemplarer, og rettighetene er solgt til flere land.

Lars Mæhle har med utgangspunkt i religionshistorien skrevet en fantasy-roman for ungdom med tittelen «Landet under isen». Leo Rubin er mot sin vilje valgt ut til å kjempe mot den vonde munken, og på veien opplever han krig mellom stammene og sterke krefter han må stå imot.

I løpet av høsten kommer det også to nye bøker i serien «Beastly Business», der handlingen foregår på Fjerntvedt Gods, og vi finner drager, kjemper, feer og varulver blant ingrediensene.

Jakob Wegelius vant den svenske Augustprisen i fjor for den illustrerte ungdomsromanen «Legenden om Sally Jones». Dette er en historie om uløste forbrytelser i fjerne, tåkelagte byer. Det er en historie om slu ondskap i feberhete jungler og om trofast vennskap på stormende hav.

Dystopier
«Golak. Det døde land» er tittelen på første bind i Josefine Ottesens framtidsdystopi «Det døde land». Vi befinner oss i en verden etter det store sammenbruddet, hvor den gamle sivilisasjonen er gått under i krig og forurensning. Jonah bor i en liten landsby som har bygget seg opp etter undergangens kaos. I det døde land omkring byen lever bare deformerte monstre: golakkene.

«Karbondagboka 2015» av den britiske debutanten Lloyd Saci er en tittel forlaget kommer til å satse mye på. Året er 2015, og som første land i verden innfører Storbritannia karbondioksidrasjonering, i et desperat forsøk på å redusere utslippene av drivhusgasser. Til tross for et dystert tema, skal dette være en bok med stor humor.

Suzanne Collins’ «Dødslekene» ble en bestselger, og mange venter nå på oppfølgeren. Den kommer i september og får tittelen «Opp i flammer». Også dette skal være tøffe saker.

«Ragnarok» er sjette bok i Darren Shans «Demonata»-serie, som til sammen skal bli på ti bøker. Verden har aldri stått overfor en større katastrofe, for nå kommer demonene.

Sindre Mekjans ungdomsroman «Flukten fra Ko» er en spenningsroman om å vær forlatt i et totalt kaos, der nye lover gjelder og der mennesker kun har verdi som slaver. Romanen viser krigens ubarmhjertige mekanismer og konsekvenser.

Terje Torkildsen debuterte med romanen «Marki Marko» i fjor, en bok han nylig fikk UPrisen for. Nå er forfatteren i gang med en serie som har fått tittelen «Dystopia 2014», og den første av i alt fire bøker kommer i høst. Seks 17-åringer fra International School of Stavanger er på studietur i London da byen blir rammet av den verste naturkatastrofen i manns minne. En kjempebølge slår inn over byen 18. januar 2014. Byen bryter sammen, og det blir en reise på liv og død for ungdommene.

«Malice» av Chris Wooding er første bok i en genreoverskridende ny serie. Den er delvis tegneserie, delvis roman. Ryktene sier at om man roper på Tall Jack, åpner han dørene til Malice, en forferdelig verden som eksisterer i et tegnserieblad. Boka er skrevet i lys av dagens tidsånd med reality-tv og overvåkning.

Michael Grant er mannen bak «Gone – Forsvunnet», og i «Hunger» fortsetter dramatikken rundt ungdommene i Perdido Beach. Det er tre måneder siden de voksne forsvant og alle under 15 år ble fanget under kuppelen i Rebus. Situasjonen blir stadig mer dramatisk. Maten begynner å ta slutt, og ungdommene utvikler nye overnaturlige egenskaper hver dag.

«Veslebror ser deg» er tittelen på ungdomsromanen til amerikanske Cory Doctorow. 17 år gamle Marcus Yallow er en gjennomsnittlig high school-elev fra San Francisco, men langt over gjennomsnittet når det gjelder datakunnskap. Han er hacker og rollespillnerd, og han tuller stadig vekk med overvåkingssystemet på skolen.

Barnebøker
«Dummedagen» av Tine Kjærnli (med illustrasjoner av Åshild Irgens) er en løs oppfølger til «Oldefars øye» som kom for en del år siden. Dette er en historie om hvordan det er å våkne opp og bare være sint – når alle andre er så glade.

Reidar Kjelsen har et stort og entusiastisk publikum som nå kan glede seg til «Ånden er løs!» Her møter vi lampeånden Hassan, en lampeånd som ikke gjør det altfor skarpt på skolen, på lampelinja. I historien dukker det også opp en gutt som lyder navnet Rubin Elias av Gyldenstrøm…

«Skylappjenta» av Iram Haq er basert på eventyret om Rødhette og ulven, og er en harselering av de tradisjonelle eventyrene, samt en kommentar til unge innvandrerjenters utfordringer. Her er Rødhette innvandrerjenta, Jegeren er erstattet med Normann som hun forelsker seg i, og ulven er taxisjåfør-onkelen som vil ta henne til Pakistan og gifte henne bort.

Det ble en god del oppstandelse rundt den forrige boka til Rune Belsvik; «Tjuven». Vi møter Jolver igjen i høstens bok, som inneholder åtte fortellinger.

Alf Kjetil Walgermos bok «Mor og far i himmelen» (med illustrasjoner av Øyvind Torseter) er utformet som en bønn. En bønn til Gud fra jenta som har mistet begge foreldrene i en bilulykke.

Bjørn Ingvaldsen er blant annet kjent for bøkene om Espen Herbert. Nå er han klar med den nye serien «Fredes fortellinger», som skal være litt mer alvorlig i tonen – men stadig med humor. Frede er så fredsommelig av seg at han ikke engang lager oppstyr når moren hans selger leiligheten deres slik at de må bo i en bobil i en hage til en fjern slektning. Men alt blir annerledes når Frede begynner på en ny skole og møter Hildegunn som er alt annet enn fredelig.

I «En pingles dagbok» av Jeff Kinney møter vi Greg som er skviset mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror, og som har nerdete venner som ødelegger alle hans sjanser hos det motsatte kjønn. «En pingles dagbok» begynte som tegneseriestriper på internett, men har siden utviklet seg til en boksuksess. Foreløpig er det kommet tre bøker, og det er den første som nå oversettes til norsk.

Arne Svingen avslutter sin trilogi «Adrians atlas» i høst. Her legger Adrian ut på den siste, avgjørende etappen i det som har vært den store jakten på familien.

Marit Nicolaysen har skrevet sin 14. bok om Svein og hetterotta Halvorsen. Svein er bekymret fordi Halvorsen er blitt gammel og svak. Naturens gang, sier de voksne, men som tittelen «Svein og rotta og kloningen» tilsier, ligger det an til alternative løsninger.

Med den tiende boka, «Bergen-mysteriet», avslutter Bjørn Sortland sin serie «Kunstdetektivene». David er med familien i Bergen, der det er både Kizz-konsert og Picasso-utstilling. Bjørn Sortland kommer også med bildebok om Frida Kahlo, «Det hjertet husker», med illustrasjoner av Hilde Kramer. Sortland har i hele sitt forfatterskap jobbet med kunstformidling, og i denne boka får vi et innblikk i Kahlos kunst.

Berit Bertling har tidligere skrevet to underholdningsserier for voksne, «Olwyns saga» og «Solsiden». Nå lanserer hun en hesteserie for unge jenter: «Milla». De to første bøkene i serien er «Milla og midnattsmysteriet» og «Milla og stallkrigen».

Arne Berggren kommer med en ny bok om Aldo Monrad. Denne femte boka om Aldo har fått tittelen «Konfirmanten», men selv ikke konfirmasjonsforberedelsene kan legge en demper på den ene tanken Aldo har i hodet: Å få damer på lakenet.

Maria Parrs debutbok «Vaffelhjarte» var en suksess, og nå er Parr tilbake med en ny bok som har fått tittelen «Tonje Glimmerdal». Tonje er den eneste ungen i Glimmerdalen, og den tøffeste jentungen dalen har sett siden de voksne tantene hennes herjet på ski mellom fjellene. Her loves det både latter, drama, tårer og musikk.

I «Den uendelege reisa» tar Erna Osland leseren med inn i egyptisk mytologi. Bestefar har et oppdrag William ikke vet hva er, og før bestefar får sagt hvorfor de befinner seg i landet med alle pyramidene, blir William kastet ut i et eventyr på liv og død.

Bildebøker
Anna Fiske kommer med «Hallo byen!», som er oppfølgeren til den populære «Hallo jorda!» Dette er en myldrebok i stort format der vi følger seks mennesker som bor i byen, og vi får blant annet vite hva som skjer når en elg forviller seg inn i byen.

Også den amerikanske barnebokklassikeren Ja, overalt kan du dra! av Dr. Seuss blir karakterisert som en myldrebok. Den er skrevet på rim og regnes som Seuss’ mesterverk.

«Gjemmestreker» er tittelen på den nye bildeboka til Jill Moursund. Den karakteriseres som en «letebok», med lett surrealistisk tekst og illustrasjoner i collageteknikk.

Øyvind Torseter er en av våre fremste bildebokkunstnere, og han er aktuell med flere bøker til høsten. En av dem er bildeboken «Gravenstein», der handlingen for det meste foregår i bildene. Han har også illustrert bildeboka «Spelejenta», som har tekst av Jon Fosse. Dette er et eventyr om «spelejenta» som når hun ser faren sitte forkommen på ei øy, tar fela med seg og legger ut på en ferd for å finne og trøste ham. Torseter har dessuten illustrert «Sokrates og pappa», som er barnebokdebuten til filosofen Einar Øverenget. Dette er en filosofibok for barn som er egnet til høytlesning og samtale. Øyvind Torseter har også illustrert Alf Kjetil Walgermos «Mor og far i himmelen».

Ragnar Aalbu er tilbake med en ny bildebok om Harry og Roger: «Harry og Roger på tur». De to vennene er sikre på at de har vært ute på en lang reise, mens de i virkeligheten bare har lest en bok…

Den kritikerroste forfatteren Beate Grimsrud kommer med sin første bildebok: «Dinosaurene og de dansende trærne». Den er illustrert av Jens Ivar Kristensen.

Høstens pulje i serien «Verdens beste bildebøker» byr på titler fra Iran og Polen. Fra Iran kommer «Dragen Ajdar», skrevet og illustrert av Mirjane Satrapi, som tidligere har hatt stor suksess med tegneserieromanen «Persepolis». Dette er fortellingen om den modige Mathilde, som legger på vei inn i jordkloden for å redde verden. Fra Polen kommer «Den lille tronen» av Martyna Skibinska og med illustrasjoner av Joanna Olech og Marta Ignerska. Den handler om lille prinsesse Gucia og hennes utfordringer med å venne seg til å sitte på tronen.. eller potten.

«Toto tar fyr» er den trede bildboka om verdens minste mus. Mariann Youmans skriver og Tora Marie Nordberg illustrerer. I denne boka skal Toto og vennene hans arrangere sommerfest, og målet er å ha det største bålet som noensinne er laget.

«Jon og den lange julenatta» er tittelen på en bildebok med tekst av Hilde Myklebust og illustrasjoner av Inger Lise Belskvik. Hesten til Jon skal ha føll på selveste julekvelden og Jon lar julefeiring være julefeiring og tar med seg termos og sovepose ut i stallen.

Oversikten viser et utvalg av bøker som kommer på Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal, Samlaget og Schibsted.

Stikkord: , ,

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar