Erotisk trilogi på topp

onsdag 16. mai 2012, kl 1457

De tre bøkene i serien Fifty Shades of Grey av E. L. James topper stadig de amerikanske og britiske bestselgerlistene.

I forrige uke var de tre bøkene de aller mest solgte i Storbritannia, med et samlet salg på 112.000 eksemplarer. Første bok i serien stod for nær halvparten av salget. Hos britene er dette årets raskest selgende bok.

Også i USA fortsetter suksesshistorien for bøkene, som skildrer den unge litteraturstudenten Ana Steels seksuelle oppvåkning i møte med den mystiske forretningsmannen Christian Grey. De tre bøkene ligger helt på topp på New York Times’ skjønnlitterære fellesliste for e-bøker og papirbøker, og på de respektive skjønnlitterære listene for e-bok og pocket. Dette betyr imidlertid ikke at det erotiske innholdet er like lett å svelge for alle. I flere amerikanske stater, blant annet Florida, har bibliotekene fjernet eller nektet å ta inn bøkene til tross for at tusenvis av amerikanere står på venteliste for å låne dem ved noen biblioteker.

Fifty Shades of Grey ble først utgitt i mai 2011. I likhet med bok to og tre, Fifty Shades Darker og Fifty Shades Freed, ble den først utgitt utelukkende som e-bok og print-on-demand paperback. En gradvis voksende hype fikk Vintage Books til å relansere en ny og revidert versjon av trilogien i USA i april i år, og salget har nådd nye høyder. Her til lands er det Gyldendal som har kjøpt rettighetene til bøkene, og også i våre nordiske naboland er trilogien kjøpt av store forlag. Samtidig har Universal Studios sikret seg filmrettighetene, og man vil etter hvert se om kinogjengerne er like ublyge som leserne.

En som bokfenomenet tilsynelatende har gått hus forbi, er president Barack Obama. Da han nylig ble spurt om boka på et tv-show på ABC, repliserte han at tittelen var ukjent for ham, men at han skulle forhøre seg videre med sin kone når han kom hjem.


Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar