Fire millioner i minus

torsdag 25. juni 2009, kl 0700

Det er resultatet før skatt hos Achehoug-konsernet. Selskapet oppgir problemene hos Norli som hovedgrunnen til de røde tallene.

william nygaard

William Nygaard er forlegger og konsernsjef i Aschehoug.

Selv om konsernets samlede driftsinntekter for 2008 var på 1.529 millioner, som er på høyde 2007-tallene, er det ingen jubel i Aschehoug-leiren.

– Nedgangen skyldes et dårlig resultat i Norli Gruppen, skriver konsernsjef William Nygaard i en pressemelding.

Konsernets driftsresultat for 2008 ble 44 millioner. Det er to millioner mindre enn driftsresultatet i 2007. Da var Aschehoug-konsernet det mest lønnsomme av de tre store forlagshusene med en driftsmargin på 6,9 prosent. I fjor måtte de derimot se seg kraftig slått av Cappelen Damm, som kan skilte med en driftsresultatgrad på 8,8 prosent.

Norli 111 mill. i minus

Norli Gruppen gikk med et underskudd på 111 millioner i fjor. Bokhandlerkjeden varslet store økonomiske tap mot slutten av 2007, og Aschehoug måtte inn med en redningspakke. I februar i år økte Aschehoug sin eierandel fra 50 til 100 prosent i Norli. Kjeden må spare 55 millioner kroner inneværende år, og 45 millioner i 2010. Norli varslet tidligere i vinter at ti butikker skal legges ned og 120 årsverk skal fjernes som en del av innsparingen.

I pressemeldingen skriver William Nygaard:

– Etter overtagelsen av de resterende 50 prosent av aksjene i Norli i februar 2009 er arbeidet med å bedre lønnsomheten kraftig intensivert. Ny ledelse er på plass, og i nært samarbeid med medarbeiderne gjennomføres det tiltak som skal sikre tilfredstillende lønnsomhet.

Ekspanderer fortsatt

Grunnen til at Aschehoug tross alt kan skilte med høy omsetning 2008, ligger i gode resultater hos forlagene innen skole, universitet og høyskole. Selv med et resultat på minussiden fortsetter konsernet å ekspandere, og i 2008 kjøpte Aschehoug opp 60 prosent av aksjene i Spektrum Forlag, og 60 prosent av aksjene i Snøball film.

Stikkord: , ,

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar