Høstliste Vega Forlag

fredag 26. august 2011, kl 1305

To romaner som kombinerer romantiske intriger med historisk sus topper i år høstlisten til Vega Forlag.

I ”Botticellis hemmelighet” av Marina Fiorato er handlingen lagt til 1400-tallets Italia, hvor vi møter den unge og vakre Luciana Vetra, som arbeider som modell på deltid og hore på heltid. Når hun blir spurt om å stå modell som gudinnen Flora i Sandro Botticellis maleri «La Primavera», samarbeider hun gjerne –helt til kunstneren plutselig sender henne på dør uten betaling. Hun blir fornærmet og stjeler en uferdig versjon av maleriet –men det går ikke lang tid før hun finner ut at noen er villig til å drepe henne for å få det tilbake.

I ”St. Petersburgs juvel” av Kate Furnivall tas leseren med til Romanov-dynastiets siste dager. Unge Valentina Ivanova sjarmerer St. Petersburgs aristokrati med sin klassiske russiske skjønnhet og sitt pianotalent. Men skandalen omslutter henne da hun innleder en romanse med Jens Friis, en dansk ingeniør som bringer lidenskap og fortrolighet inn i livet hennes på en måte hun ikke visste var mulig. Hennes foreldre er ubøyelige i sin motstand mot forholdet og presser henne inn i en kjærlighetsløs forlovelse med en russisk adelsmann. Mens Valentina kjemper for sin uavhengighet og for å beskytte sin yngre søster mot urolighetene som herjer byen, er Russland på vei mot opprør.

Vega utgir også en thriller denne høsten. I ”Mørkets engler” av R.J. Ellory
møter vi den garvede etterforskeren Frank Parrishi NYPD som ikke lar seg affisere da en ung heroinlanger blir funnet død – han er bare enda et offer for narkotikakriminaliteten. Men da også liket av langerens lillesøster blir funnet, skjønner han at det er noe som ikke stemmer. Frank har havnet i trøbbel på jobben på grunn av dårlig oppførsel mot ledelsen, og er derfor forpliktet til å gå i samtaleterapi hos en psykolog, noe som fører til at hans egne gamle spøkelser kommer til overflaten. Disse må han slåss mot samtidig som han prøver å finne ut av dødsfallene, som stadig blir flere.

To krigsbøker står også på forlagets høstliste. ”Den lange reisen hjem”, som er ført i pennen av Egil Ulateig, ble første gang utgitt i 1990 og kommer nå i en revidert utgave. Med utgangspunkt i krigshendelsene forteller han historien om menneskene Haakon, Olav og Märtha –først under den dramatiske flukten gjennom Norge, senere gjennom fem lange år i England og USA. Det er historien om en konge som i fortvilelse og avmakt vil abdisere, om en kronprins som i frustrasjon over ikke å få viktige arbeidsoppgaver ber om å få komme i aktiv krigstjeneste –og om en kronprinsesse som i sin sterke lengsel etter hjemlandet ønsker å reise til Norge med barna mens landet fortsatt er okkupert av tyskerne.

”Norges kriger”, som er redigert av Per Erik Olsen, skildrer alle krigshandlinger i norsk historie – fra slaget ved Hafrsfjord i 872, via Napoleonskrigene og andre verdenskrig, til nyere tids NATO-operasjoner. I dette omfattende verket presenterer noen av landets ledende krigshistorikere bakgrunnen og omfanget av disse væpnede konfliktene, og hvilke innvirkninger de har hatt for Norges grenser, lederskap, selvstendighet, ressurser og tro. I tillegg til de store velkjente slagene, skildres også krigshandlinger som har fått liten plass i norske historiebøker, som beleiringen av Trondheim i 1712, der 3000 svenske soldater omkom.

Vega har hatt stor suksess med sin Barndom-serie. Denne høsten kommer foreløpig siste bok i denne serien: ”Barndom 30-tallet”, redigert av Jon Gunnar Arntzen, som er et visuelt og mentalt dykk i barndom på 30-tallet. Samtidig lanserer forlaget en ny nostalgisk storsatsning, serien ”Vår historie” med fire bøker med bilder fra henholdsvis 1950-, 1960-, 1970- og 1980-tallet. Bøkene inneholder utelukkende bilder, og det meste av bildematerialet er privat, med noen velkjente innslag som pressebildet «Kongen på trikken» og blinkskudd av gamle idrettshelter som Kuppern og Hjallis.

En annen utgivelse myntet på nostalgikere er ”Barndommens TV-spill: Fra SpaceInvaders til Doom” redigert av Anna Aarseth og Jon Cato Lorentzen. Boka beskrives som en sprudlende nostalgitripp for gamle gamere, og en arkeologisk skattkiste for dagens spillgenerasjon. Boka byr også på bidrag fra norske kjendisspillere.

”Hjemmet vårt”, ført i pennen av redaktør Frøy Lode Wiig, er et nostalgisk tilbakeblikk på norske hjem de siste 60 årene. Husker du seksjonen, hjørnesofaen og svart-hvitt-tv-en? Husker du da telefonen alltid var plassert i gangen? Da kjøkkenbordet var i respatex, stolene hadde stålrørsben og gulvene var dekket av laminat? Da kun de aller heldigste hadde eget bad i leiligheten, og de fleste husmødre bare kunne  drømme om vaskemaskin? Denne boka burde hjelpe dersom hukommelsen skranter.

En viss lengsel mot fortiden preger nok også ”Norsk postpunk 1980-85: Fra hardcore til a-ha”. Trygve Mathiesens bok ”Tre grep og sannheten. Norsk punk 1977-1980” slo ned med stor kraft da den ble utgitt i 2007. At punken og gjør-det-sjæl-mentalitetensom fulgte skulle sette dype spor etter seg, var ikke så lett å se den gangen fenomenet rullet over oss. I denne oppfølgeren er det  nettopp bølgene etter 70-talls-eksplosjonen forfatteren tar for seg.

To bøker for tegneglade unge kommer også denne høsten. ”Barnas tegneskole: Lær å tegne morsomme tegneseriedyr” av Christopher Hart beskrives som den perfekte inspirasjonskilde for alle barn som går med en tegneserietegner i magen, eller som bare er veldig glad i å tegne.

”Lær motedesign: 200 praktiske oppgaver” av Adrian Grandon og Tracy Fitzgerald er en praktisk rettet bok som har som mål å gi en innføring i de grunnleggende prinsippene som skal til for å lykkes for unge som drømmer om å komme inn på designskole eller vil prøve seg på egenhånd.

”Ravn: Odins øye”, debutboka til Giles Kristian, er et storslått vikingeventyr fra 800-tallets England, full av nervepirrende action og blodige slag.

”Juleheftenes historie” av Haakon Isachsen er en oppdatert, utvidet og redigert utgave av ”Ingen jul uten juleheftene”.

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar