Kritiserer bloggomtale

tirsdag 1. mars 2011, kl 0912

Styreleder i Norsk kritikerlag Anne Schäffer (bildet) mener forlagene legger føringer når de ber blogger om bokanmeldelser, skriver Dagsavisen.

Flere norske forlag tar nå direkte kontakt med bloggere når de skal lansere nye bøker. Norsk kritikerlag er kritisk til denne praksisen.

– Når man får tilsendt en bok gratis som man så skal anmelde, legges det føringer. Man er ikke en fri og uavhengig kritiker. Skriver du negativt, vil du kanskje ikke få flere bøker tilsendt, sier Anne Schäffer, styreleder for Norsk kritikerlag til Dagsavisen.

Cappelen Damm er blant forlagene som har vært offensive overfor bloggerne. De siste par årene har de arrangert såkalte bokbloggerturneer, hvor de sender nye bøker ut til sju bloggere, som skal anmelde dem til en viss dato. Utdrag fra anmeldelsene postes på hjemmesiden til «turneen», som lenkes til forlagets hovedside. Cappelen Damm ser ingen problemer med denne praksisen.

– Vi legger ingen føringer på hva bloggerne skal skrive. Vi får flere negative anmeldelser også, sier Nina Aalstad, markedskonsulent for barne- og ungdomsbøker i Cappelen Damm til Dagsavisen.

Det er særlig barne- og ungdomsbøker som bloggerne får tilsendt til vurdering.

– Ungdom er en vanskelig målgruppe å nå. Det er liten vits å annonsere for en ungdomsbok i avisen, for eksempel. Internett og blogging er en viktig del av hverdagen deres, og det er der vi må nå dem, sier Aalstad til avisen.

Lise Grimnes står bak den populære bokbloggen «Knirk». Hun tar selv kontakt med forlagene hvis det er bøker hun vil anbefale.

– Jeg vil bestemme selv hva jeg skal lese og når. Forlagene legger ingen direkte føringer, men jeg tror nok særlig unge kan føle et press om å skrive positivt, sier bloggeren Lise Grimnes til Dagsavisen.

Del denne artikkelen på:

Én kommentar til «Kritiserer bloggomtale»

  1. Jeg ser ingen grunn til å stole noe mindre på en blogger som får bøkene tilsendt fra et forlag, enn på en kritiker som får betalt for å gjøre dette som en jobb!!

Skriv en kommentar