Meir kritikk mot e-boka

tirsdag 5. april 2011, kl 0824

Eit samla pressekorps er langtfrå nøgd med Bokskya.

Jan H. Landro, som er redaktør i Bergens Tidende, er ikkje nådig i sin kritikk av Bokskya:

«Vi kommer sent, men vi kommer godt», sa Kiellands skipper Worse. Dessverre kan ikke det samme sies om forlagsbransjens e-boklansering.

FORLAGSBRANSJEN kommer sent og dårlig, og tar mer hensyn til egen lønnsomhet og markedsmakt enn til kundenes behov. Slik inviterer de også til økt kjøp av engelskspråklig litteratur, på bekostning av den norske.

Når det først skal skrives bokhistorie i Norge, burde det skjedd på bedre og mer fremtidsrettet vis enn dette. Først satt forlagene lenge på gjerdet i påvente av at regjeringen skulle frita den elektroniske boken for moms, noe som dessverre ikke skjedde. Så klarer de ikke å samle seg om en felles løsning til beste for dem som ønsker å kjøpe norske bøker i elektronisk utgave; i stedet må vi orientere oss på to ulike nettsteder. Dessuten er prisene høye og utvalget så godt som fritt for nye utgivelser.

Lenge har man kranglet og strevd for å få til en felles norsk e-bokløsning, som ville vært det naturlige og mest brukervennlige i et lite språksamfunn som vårt. Men eierne av e-bokportalen Bokskya, deriblant våre aller største forlag, forlangte så høy provisjon – 10 prosent av utsalgsprisen – at flere forlag betakket seg. For å få flere med, halverte riktig nok Bokskya sitt provisjonskrav, men det var likevel ikke nok til at alle ville gå inn. I stedet gikk flere uavhengige forlag til den sveitsiskeide e-bokhandelen emviem.com og kastet seg allerede før helgen ut i e-bokuniverset. Foreløpig fins det bare drøyt hundre norske titler i emviems base, men flere av dem er nye.

BOKSKYA, på sin side, har 35 forlag bak seg og skilter i første omgang med 1500 norske titler – ingen av dem nye. Problemet for oss som kunder er at hvis vi skal kjøpe en bok fra f.eks. Kagge og en fra Gyldendal, eller vi bare ønsker å orientere oss i det norske e-bokutbudet, tvinges vi til å hoppe fra den ene til den andre leverandøren. Og skal vi ha en bok eller to fra Amazons enorme base, må vi gjøre nok et hopp. Hvem er tjent med en slik markedsfragmentering? I hvert fall ikke bokkjøperne.

Til overmål kan vi ikke handle direkte fra applikasjonen Bokskya, men tvinges til å gå veien om eiernes bokhandler – et åpenbart fordyrende og helt unødvendig ledd. Hvis de norske forlagene virkelig frykter konkurransen fra giganter som Amazon og Apple, og det har de all grunn til, måtte de i det minste ha klart å enes om betingelsene for en felles distribusjonsportal. Når de ikke får til det, svekker de også egen argumentasjon for momsfritak.

FOR ET ÅR SIDEN lå forlagene i startgropen for det som skulle bli e-bokeventyret. Likevel har de ennå ikke klart å komme til enighet med Forfatterforeningen om royalty på nye e-bøker. Resultat: Bokskya har ikke en eneste ny tittel i porteføljen, bare backlist. Pinlig, og på ingen måte egnet til å styrke konkurranseevnen mot den engelskspråklige litteraturen.

Og for dette legger de seg på et prisnivå som ikke får meg til å tenke på e-bok i det hele tatt. Når de krever mellom 99 og 249 kroner for bøker som allerede har foreligget i både to og tre billigutgaver, holder forlagene på å prise seg ut av et marked de ennå ikke har kommet seg inn i. Så lenge forlagene klamrer seg til gamle forretningsmodeller og gammel pristenkning, vil heller ikke momsfritak hjelpe. De gjør lesebrettet til et sklibrett og ser ikke at de skyver kundene fra seg.

Del denne artikkelen på:

3 kommentarer til «Meir kritikk mot e-boka»

 1. Leseren sier:

  Det er viktig at man får frem at ikke alle forlag er så dumme å blir med på Bokskya. Det finst faktisk forlag som har billige e-bøker.

 2. Andreas sier:

  Mener du virkelig at det ikke har kommet fram at ikke alle forlag er med i bokskya? Det er jo skrevet flere artikler om nøyaktig det rett før lansering.

  Og er det lille måne du sikter til når du sier det finnes forlag med billige bøker? eller noen enda mindre forlag? Lille måne har jo eksplisitt sagt at prisen de har satt nå ikke er bærekraftig og at den vil bli satt opp.

  Jeg er enig i at prisene i bokskya er høyre, og at den tekniske løsninga er mangelfull, men det får da være måte på.

 3. Jan Mesicek sier:

  Vi har sagt vi ikke kan leve av ebøker alene til kr 49 i utsalg. Men vi tjener penger på selge ebøker til denne prisen. Vi vet jo ikke hvor mye vi vil selge, foreløpig vet man veldig lite – det gjelder også i store ebok-markeder som USA.

  Vi ville komme på banen med egen server, egen Adobe lisens for å bygge opp erfaring og kunnskap om dette.

  Våre tre store forlag har gjennom Bokskya sørget for at norske forlag «slipper» å lære seg dette selv. Det er jo bare å betale den prisen som bokdatabasens mørke sky krever, selge bøkene gjennom kjedene de allerede eier, så slipper du å gjøre noe (og ikke minst å tenke) selv!

  Jeg er stolt av vår løsning som vi har utviklet og finansiert selv – i løpet av noen få måneder, uten at det har gått nevneverdig utover driften.

  Takket være unge, entusiastiske medarbeidere har det vært mulig. Og nå lærer vi noe hver dag. Og hver gang jeg sjekker mailboksen er det som regel noen tilbakemeldinger og henvendelser fra lesere. Fantastisk!

  Vi skal legge ut nye titler til kr 49 hver uke – ut april. Minst.

  mvh Jan Mesicek

Skriv en kommentar