Også Bastion satser på erotikk

tirsdag 7. august 2012, kl 1433

Allerede i slutten av august utgir Bastion første bok i den erotiske trilogien som puster «Fifty Shades of Grey» i nakken på bestselgerlistene.

Mange er nok spente på mottakelsen når Gyldendal i september utgir første bind i den erotiske trilogien Fifty Shades of Grey. Et annet norsk forlag kommer imidlertid Gyldendal så vidt i forkjøpet i å prøve ut norske leseres interesse for årets erotiske snakkiser. Forlaget Bastion har nemlig sikret seg rettighetene til en annen erotisk trilogi skodd over samme lest: Crossfire-trilogien av bestselgerforfatteren Sylvia Day.

Første bind i serien, Bared to you: A Crossfire Novel gikk rett inn på toppen av de amerikanske bestselgerlistene da den utkom i slutten av mai. I likhet med Fifty Shades ble også denne boka først selvpublisert, før Penguin fattet interesse og relanserte boka i noe revidert versjon. I skrivende stung ligger boka på åttende plass på bestselgerlista til Amazon.com og på fjerdeplass på lista til Amazon.co.uk – bare forbigått av Fifty Shades of Grey. Utgiveren Penguin var da heller ikke snauere enn at både den amerikanske og engelske utgaven ble trykket i et førsteopplag på 500.000, og ledelsen har uttalt at dette er deres raskest selgende utgivelse på over ti år.

Holdningsendring

Ifølge Bastion var interessen også voldsom da de norske rettighetene ble lagt ut på auksjon før sommeren. Første bok i serien, som på norsk får tittelen Bare for deg, utgis som e-bok allerede i august, mens papirutgaven kommer i september. Andre bind kommer også i løpet av høsten, mens bind tre kommer like over nyttår.

– Bastion begynte som utgiver av lokalhistoriske praktverk om Oslo. Det er et lite skritt fra det og til å utgi en erotisk bestselgerserie?

– Ja, medgir forlegger i Bastion, Morten Mørch humrende.

– Dette har å gjøre med utviklingen i etterkant av Fifty Shades. I sitt etterord til første bok i sin serie takker Sylvia Day blant annet E. L. James. Day har tidligere skrevet et titalls dameromaner, men hun føler at  av Fifty Shades er det blitt mulig å gå et skritt videre. Dette er bøker som man bare for et år siden nesten ville vært brydd over å si at man leser, men plutselig har det blitt litt greit, sier Mørch. Han tilføyer at det også har en viss betydning at Fifty Shades blir utgitt av Gyldendal her til lands, mens det er Penguin som utgir A Crossfire-bøkene.

– Bedre håndverk

Bastion har hatt stor suksess med dameromanen Tirsdagsdamene det siste året. Fra å ha vært et enmannsforetak utvider forlaget med to stillinger i løpet av høsten. Mørch medgir at suksessen har inspirert ham til å fortsette i en annen retning enn faktautgivelsene som det hele begynte med, samtidig som han understreker at børsen ikke skal gå på bekostning av katedralen.

– Du ser jo hvordan Aschehoug reduserer sin satsing på faktabøker. Jeg må si det er et litt skuffende marked å jobbe med, sier han.

– Hva gjør at du har tro på denne serien?

– Det er to ting. Det ene er at den slår bra an ute i verden, og tryggheten som ligger i at Fifty Shades går foran. Det andre er man merker at Sylvia Day er mer erfaren som forfatter enn E. L. James. Hun skriver mer variert, og bøkene er rett og slett bedre håndverk, sier Mørch.

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar