Vårliste Bazar

mandag 10. januar 2011, kl 1248

Katherine Pancol er for tiden Frankrikes mestselgende forfatter, og «Krokodillens gule øyne» har solgt mer enn 1,5 millioner eksemplarer i hjemlandet. Nå kommer den på norsk.

«Krokodillens gule øyne» blir omtalt som en stor, underholdende roman fra Paris – om kvinner, løgner, kjærlighet, vennskap, svik, penger og drømmer. Midt i det hele står de to svært ulike søstrene Iris og Josephine.

Jean Kwoks debutroman «Midt imellom» er Oprah Winfrey-favoritt, og nominert til flere priser. Når Kimberly Chang og moren emigrerer fra Hongkong til slummen i Brooklyn, begynner hun raskt et dobbeltliv: skoleflink mønsterelev om dagen, morens hjelpende hånd i tekstilfabrikken i Chinatown på kvelden.

Hun gjør sitt ytterste for å skjule den vanskelige sannheten om tilværelsen sin – den eksepsjonelle fattigdommen hun lever i, vekten av familiens fremtid som hviler på hennes skuldre, den hemmelige kjærligheten hun føler for en av guttene på fabrikken. Kimberly befinner seg midt imellom to verdener og lærer seg å sjonglere ikke bare språklig, men også med sine forskjellige roller.

Cecelia Aherns nye bok har fått tittelen «Dagbok fra i morgen». Her møter vi Tamara, som vokser opp på solsiden og er vant til å få alt hun ønsker seg. Hun har aldri skjenket morgendagen en tanke, men da faren dør og etterlater familien i bunnløs gjeld, forandrer livet seg dramatisk. Sammen med moren må Tamara flytte til sin onkel og tante, som bor i en liten landsby, langt fra det velstående og urbane Dublin Tamara er vant til. Hun er ensom og alene, men på biblioteket kommer hun over en bok som snur opp ned på tilværelsen.

«Jeg vil gi deg jorden» av Chufo Lloréns er en ny Barcelona-roman. Det er året 1052, og den attenårige Marti Barbany står foran Barcelonas bymurer. Han er kommet for å hente arven etter sin avdøde far og for å starte et nytt liv. Snart er han blitt en vellykket forretningsmann, men for å få sitt hjertes utkårede – stedatteren til grevens finansrådgiver – må han først bli borger av Barcelona. Den mektige finansrådgiveren, som har sine egne motiver, motarbeider ham imidlertid intenst. Parallelt følger vi greven av Barcelona, som velger kjærligheten framfor pliktekteskapet. Den forbudte kjærligheten fører byen i en farlig politisk spill.

Svenske Ann Rosman sammenlignes med Camilla Läckberg, men beskrives av svensk presse som både skarpere og en betydelig sikrere stilist. «Fyrmesterens datter» er Rosmans debutroman, og er den første i en serie om kriminalbetjent Karin Adler ved Göteborg-politiet. Under restaureringen av fyret Pater Noster på den lille øya Hamneskär utenfor Marstrand dukker det opp et lik, innemurt i potetkjelleren. Rettsmedisineren tror det har ligget der i 40 år. Adler blir tilkalt, og står snart i en sak med røtter i nattsvart ondskap og grådighet.

Chevy Stevens debut «Fortsatt savnet» gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste og er solgt til 21 land. Den 32 år gamle eiendomsmegleren Annie blir på en visning overfalt og bortført. Etter ett års helvete med daglige fysiske og psykiske overgrep i en hytte langt inne i fjellet kommer hun seg unna. Men marerittet er langt fra over.

Giorgio Faletti er en av Italias mest populære krimforfattere, og hans debut «Jeg dreper» fikk god kritikk også her i Norge. «Jeg er Gud» er en uhyggelig historie fra New York som trekker tråder tilbake til grusomme begivenheter under Vietnamkrigen.

«Den våte fisken» av Volker Kutscher er en hardkokt krim fra mellomkrigstidens Berlin. Da et russisk lik blir funnet drivende i elven, blir den unge, ærgjerrige kriminalassistent Gereon Rath dratt inn i et spill med organisert kriminalitet, pengesmugling og politiske grupperinger.

En ung kvinne finner et par falmede, men vakre skobånd i en eske på loftet hos moren. Moren har aldri vedkjent seg sin samiske opprinnelse og sier at hun ikke vet hvor skobåndene kommer fra. Men kvinnen føler at de bærer på en historie og begynner å nøste i slektens fortid. Annica Wennstrøms «Lappskatteland» er en slektshistorie om fire generasjoner kvinner fra 1860-årene til vår tid, fylt av sorg og stolthet over et folks historie som nærmest er gått tapt.

Junior er hovedpersonen i Ron Curries kritkerroste «Alt betyr noe!» Junior vet nøyaktig når, hvordan og hvorfor Jorden vil utslettes. Denne kunnskapen gjør at han er unormalt opptatt av ulykker, tragedier og dommedagsscenarier. Han er en følsom fyr, og han er det fjerde smarteste mennesket som noensinne har levd.

I David Safiers «Dårlig karma» møter vi den vellykkede programlederen Kim Lange som lenge har ønsket seg den tyske fjernsynsprisen. Nå har hun omsider fått den. Bare synd at hun samme kveld får et slag i hodet av avfall fra en russisk romstasjon. I ettertid forstår Kim at hun har samlet opp mye dårlig karma. Regningen kommer raskt. Kim kommer til seg selv i maurtue, med seks ben, følehorn og tykk rumpe. Men Kim har ikke lyst til å samle kakesmuler, og hun kan heller ikke tillate at mannen trøster seg med en annen. Hva nå? Det finnes bare en utvei: God karma må til for at hun skal komme opp på reinkarnasjonsstigen.

Hva gjør du hvis din manns høyeste ønske er å flytte på landet? Karrierekvinnen Judith valgte å bli med. På landet er alt annerledes. Med tre små barn og en karriere på vent oppdager Judith at hun har gått i den klassiske kvinnefellen og er strandet i 1940-årene, der hennes primære funksjon er å ta seg av mann og barn. I ren desperasjon starter Judith en blogg, for som hun sier: Det er billigere enn å gå i terapi. Judith O’Reillys blogg Wife in the north fikk stor oppmerksomhet, og i romanen «Landlig lykke» forteller hun om utfordringene – og gledene – ved å være mor, hustru og fullstendig fortapt i et fremmed landskap.

Det er hardt å være gresk gud i det 21. århundre. Ingen tror lenger på deg, og ikke engang din egen familie respekterer deg. Du bor i en falleferdig rønne i det nordlige London, med altfor mange søsken og altfor lite varmtvann. For Artemis (jaktgudinnen, nå profesjonell hundelufter), Afrodite (kjærlighetsgudinnen, nå telefonssexselger), og Apollo (solguden, nå klarsynt med eget TV-show) er det ikke noe håp. Inntil en godhjertet rengjøringshjelp og kjæresten hennes gjør sin inntreden og snur tilværelsen deres på hodet. «Ugudelige greske guder» av Marie Phillips omtales som «en sjarmerende, morsom og totalt annerledes roman, som samtidig gir deg et repetisjonskurs i den greske mytologien.»

Stikkord:

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar