Vil ha musikklov

torsdag 24. mai 2012, kl 1337

Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) ser mot bokbransjen og vil ha fastpris og momsreduksjon for norsk musikk, skriver Ballade.

I et dokument som er sendt til Kulturutredningen 2014, foreslår NOPA at det innføres en musikklov.

«Vi ber utvalget vurdere å innføre en musikklov, en lov som setter fastpris på musikk, slik som i bokbransjen. Vi mener et slikt forslag kan gi hele næringskjeden i musikklivet bedre rammebetingelser. Vår gruppe er helt avhengig av at alle elementene i vår skapende virksomhet fungerer; produksjon, design, distribusjonen og informasjon. NOPA har i tidligere høringer hevdet at momsfritak på salg av musikk vil bedre situasjonen for musikkbransjen. Vi vil ha samme ordning som litteraturen har», heter det i innspillet.

Inntektsgrunnlaget for bransjen er i ferd med å forsvinne i takt med at strømming av musikk overtar for CD-salget.

– Det er nesten ikke musikkforhandlere igjen. Dette er ment som et innspill, og vi har ikke hatt en grundig gjennomgang av hvordan dette skal gjøres. Men virkemidler som fastpris og redusert moms er det vi først vil peke på. Hvordan man skal få det til for strømming og nedlastning har vi ikke kommet fram til. Musikk selges for billig i dag, både for opphavsmenn, produsenter og utøvere, sier Ragnar Bjerkreim i rettighetsorganisasjonen Tono.

Kulturutredningen 2014 skal gi en vurdering til kulturministeren av hva som er de viktigste utfordringene i de kommende årene. Rapporten skal leveres i januar 2013.

 

Del denne artikkelen på:

Skriv en kommentar